lauantai 1. helmikuuta 2014

Vipit otetaan taloudelliseen ahdinkoon

Pieniä luottoja myöntävät tänä päivänä lukuisat pikalainayhtiöt. Lakimuunnoksen seurauksena vuonna -13 pikaluottoyhtiöt velvoitettiin rahastamaan pikalainoistaan aika tavalla pienimääräisempää korkotasoa kuin aikaisemmin. Kyseisen uudistuksen vuoksi lukuisat tuntemattomammat pienlainaviritelmät lopettivat pikalainailun ja jäljelle jääneet yhtiöt olivat pakotettuja uudistamaan pikalainapykälänsä ja korkonsa. Lain muunnelman seurauksena vuoksi aiemmin usein hinnakkaasti hinnoitellut pienlainat ovat tällä hetkellä huomattavasti kohtuuhintaisempia rahan lainaajalle. Uuden lain myötä luottojen rahasummat muuttuivat toisaalta suuremmiksi, joten esimerkiksi 2 sadan vippiä ei ehkä kuitenkaan useatkaan pikalainayritykset lainaa tulevaisuudessa.

Vipit ovat aiheuttaneet lainojen perustamisesta alkaen tiukkaa sanan vaihtoa. Suhtautuminen hinnakkaisiin pikalainoihin on ollut tavallisesti medioissa lähes pelkästään negatiivinen. Pikavippien helppo ja liukas saaminen ovat synnyttäneet monelle pikavippaajalle hankaluuksia, sillä pikalainoja ei joskus ole kyetty suorittamaan lainanantajalle eräpäivään mennessä. Tällaisista lainoista on saattanut syntyä pikaluottokierre, jossa tapauksessa muita pikalainoja suoritetaan pois uusilla pikalainoilla.

Nykyisin pikalainoja lainataan lukumäärältään vähemmän kuin ennen, mutta lainasummat ovat toisaalta melkein aina paljon isompia. Lain muutoksen vuoksi tarjolla ei ole hirveän suurta määrää nykyaikana mm. kutakuinkin 100 €:n pikalainoja. Aiemmin keskiarvoinen pikavippi oli noin 200 €, ja laina hoidettiin lainafirmalle keskimäärin 30 päivässä.

Luottoratkaisuja ja erityyppisiä luottoja on järkevää vertailla edes koroltaan. Ennen lainan lainaamista on viisasta tutkia lisäksi lainaehdot, vaikkakin pikavippi heti aluksi kuulostaisi edulliselta ja soveltuvalta.

Pieni laina haetaan lähinnä silloin, jos fyrkkaa ei ole kutakuinkin ollenkaan, eikä lainaa myönnetä pankista. Lainattu summa myöskin vaaditaan saada lyhyessä ajassa käytettäväksi. Vippejä hakevat aika usein nuorehkot ja vähävaraiset henkilöt. Vipin myöntäminen edellyttää tietyn iän vähintään, jatkuvan asumisen Suomessa ja kelpoisuuden luottoon. Ennen lainan hakemista olisi aiheellista varmistaa, että lainasumman on kykenevä tilittämään lainanantajalle seuraavina viikkoina, jos näin lainoittaja edellyttää.

Pikalainoille on perustettu toki monia eri muunnelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi vertaisluotot, jossa lainarahaa ei anna pankki, vaan verkon avulla kohdattu ihminen.

Pikaluotto on maltillisesti hinnoiteltua kulutusluottoa aika tavalla hinnakkaampi laina. Jos lainanottaja ei ole varma kykeneekö luoton suorittamaan ajoissa lainanantajalle, hänen on hyvä tarkistaa onko vippifirman luottoehdot luoton takaisinmaksun suhteen asiallisia. Jos maksuaika pitenee, eikä luottoa pysty hoitamaan lainanantajalle, pikalainan korkosumma saattaa kiivetä suureksi. Silloin muutaman sadan euron lainattu summa voi loppujen lopuksi nousta kustannuksiltaan hyvin mittavaksi.

Jos lainarahaa haluaa ottaa, on hyvä kysellä lainasummaa ensin pankista mistä lainan saa melkein aina kohtuulisemmalla korolla ja lisäkustannuksilla kuin muista paikoista. Jos lainaa ei pankista myönnetä, on fiksua vertailla eri lainoittajien luottojen korkoja yms ja ottaa kuluiltaan sopiva vaihtoehto.

Pienlaina saattaa olla näppärä apukeino yllättävään rahapulaan silloin, jos palkan saaminen on kahden viikon sisällä. Pikavipeillä ei ikinä ole järkevää aloittaa maksamaan aikaisempia luottoja. Vaikkakin pikavipin saaminen on nopeaa, on hyvä varmistua että pikalainan myös kykenee maksamaan vaaditussa takaisinmaksuajassa luotonantajalle. Jos pienlaina muodostaa hankaluuksia lyhentää pois, on järkevää ottaa yhteyttä pikavippiyhtiöön ja sopia maksujärjestelyistä.

Pienlainat ovat tulleet Pohjois-amerikasta, missä vippejä myönnetään monesti nimellä paycheck-ennakko. Suomalaiset pikaluottopalvelut starttasivat pikalainailun v. -05.

Vaikkakin vipit ovat yhä aika lailla haluttuja, kyselyn mukaisesti pelkästään pari % suomalaisista voisi harkita ottavansa rahapulaansa ratkaisun pikavipillä. Yli 75% ihmisistä ei ottaisi nopeaa lainaa milloinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti